6 Aralık 2011 Salı

Hungarian notation (Macar notasyonu): 


Macar notasyonu diye bilinen bu notasyon diğer notasyonların atası olarak kabul edilmesi itibariyle,günümüzde geçerliliği azalmıştır. 


 DOS’un ilk çıktığı zamanlarda Microsoft’un şef direktörü Charles SIMONYI tarafından geliştirilen bu tanımlayıcı isimlendirme notasyonunun temelinde,ismin önüne tipini yazarak aktif isimlendirmeyi sağlamaktır.  Örnek verecek olursak, bir boolean flag için “bFlag” isimlendirmesi uygun bir isimlendirme şeklidir. String olarak strFirstName,integer olarak  iNumberOfDays uygun isimlendirmelerdir. 


Bu isimlendirmenin getirdiği faydalar artık modern programlama ortamlarının geliştirilmesiyle ortadan kalkmıştır. Çünkü,mesela .Net gibi bir ortamda bir değişkenin tipi zaten kodun her yerinde bellidir,bundan dolayı ismi uzatmaya gerek yoktur. Yani,bu notasyonun günümüzde kullanımı artık azalmıştır.


Ayrıca  ortamların desteklediği tür sayısı günden güne arttığından bu tür bir isimlendirmeye gitmenin bayağı bir güç olacağı açıktır. Bu türün Extended Hungarian Notation,Modified Hungarian Notation ,Simple Hungarian Notation Hungarian Notation türleri bulunmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder